Monday, 17 September 2012

KARANGAN AIN DAN FARHANA

KARANGAN FAKTA
Hargai jasa ibu bapa
Setiap  manusia mempunyai ibu bapa. KITA HARUS MENGHORMATI  DAN  TAAT AKAN  PERINTAH IBU BAPA KITA. JIKALAU KITA MENJADI ANAK YANG DERHAKA, KITA TIDAK AKAN MENDAPAT BERKAT.
        IBU  BAPA TELAH MENJAGA DAN MENDIDIK KITA SEJAK KECIL LAGI. MEREKA TELAH MEMBERI KITA PERLINDUNGAN,MAKAN,MINUM DAN PAKAIAN YANG BERSIH.
MEREKA BANYAK MELUANGKAN MASA BERSAMA KITA WALAUPUN MEREKA SIBUK BEKERJA. BAPA SANGGUP MENGHANTAR KITA KE SEKOLAH. SETIAP PAGI, IBU MEYEDIAKAN SARAPAN UNTUK KITA SEBELUM KE SEKOLAH.
MEREKA BANYAK MEMBERI SOKONGAN  DAN DORONGAN KETIKA KITA HAMPIR BERPUTUS ASA. JIKA KITA MENGHADAPI PEPERIKSAAN, MEREKA SENTIASA MEMBANTU KITA. MEREKA AKAN SENTIASA MENDOAKAN KITA AGAR TENANG KETIKA MENGHADAPI CABARAN DAN RINTANGAN.
KITA JUGA TELAH DIDIDIK UNTUK MENUNAIKAN PERINTAH ALLAH DAN DILARANG UNTUK MELAKUKAN PERKARA YANG TIDAK DISUKAI ALLAH. KITA JUGA DILARANG UNTUK MENINGGIKAN SUARA TERHADAP IBU BAPA. Kita harus bersyukur kerana mempunyai ibu bapa yang mengambil berat akan kita.
Oleh itu, kita mesti menghargai jasa ibu bapa kita. Kita tidak boleh melawan cakap dan perintah ibu bapa. Kita hendaklah sentiasa ringan tulang untuk meringankan beban ibu bapa.